Het receptenboek voor het maken van likeuren

Likeur

Als je gaat distilleren met je net gemaakte koperen opstelling is het niet abnormaal als je een alcohol percentage bereikt van meer dan 60%. Dat is voor een likeur een beetje aan de hoge kant. We mengen de alcohol dus met water, suiker, smaakstof en kleurstof. Hieronder volgen een aantal recepten. Het volume staat er niet bij omdat het nu juist zo leuk is om zelf een beetje te experimenteren. Maak daarom eerst een klein beetje en daarna bijvoorbeeld één fles.

Leg het receptenboek neer.

Ammaretto:

Koop bij de supermarkt of natuurwinkel een flesje amandel essence. Brand een beetje suiker in een pannetje tot het bruin wordt (niet zwart) voeg zo snel mogelijk wat water toe (PAS OP) anders wordt het alsnog zwart. Voeg ongeveer evenveel alcohol als water toe, een paar druppels ammandel essence. Als laatste suiker naar smaak. Het is jouw ammandel likeur dus jouw smaak telt.

Op deze manier maak je ook:

  • bananen likeur (behalve de gekarameliseerde suiker)
  • annijs likeur
  • kirsch (gebruik voor de kleur natuurlijke kleurstoffen)
  • enz.

Leg het receptenboek neer.

Zwarte bessen:

Neem wat zwartebessen siroop. Voeg alcohol en water toe. Klaar. Eigenlijk kun je elke siroop gebruiken om een likeur te maken. Experimenteer zelf.

Leg het receptenboek neer.

Kruiden Bitter:

Er zijn enorm veel verschillende kruidenbitters. Elke keer is het een combinatie van een aantal standaard kruiden met een aantal kruiden die niet voor de hand liggen. Deze laatste kruiden zijn dan geheim. Je eigen kruidenbitter maken is een hoop experimenteren. Een troost: als het mislukt distilleer je het toch gewoon weer.

Kruiden (en andere) die je kunt gebruiken:

  • Cardamon
  • Jeneverbes (Niet te veel!!)
  • Kruidnagel
  • Steranijs
  • Sinaasappleschil
  • Munt
  • Salie
  • Rozemarijn
  • Knoflook teentjes (?)
  • Kaneelstookjes
  • Iriswortel (viooltjeswortel)
  • Gentiaan
  • Distelwortel
  • Laurierblad
  • geheim

Je ziet het; er kan nogal wat toegevoegd worden. Wees spaarzaam met de kruiden en voeg ze niet allemaal toe maar maak een selectie.

Je moet het ook zoet maken. Dit kan met bruine kandijsuiker.

Na afloop zeef je het geheel, proost.

Leg het receptenboek neer.