DE OASE-ROUTE

We reizen van Cairo naar Luxor via de woestijn over de zogenaamde oase-route. De oases op onze tocht zijn waarschijnlijk anders dan je je voorstelt. Het zijn geen kleine plasjes water met een paar palmen er omheen zoals je ze kent uit de boeken van Kuifje. De oases kunnen zo groot zijn als Nederlandse provincies. In de oases komen meestal meerdere dorpen en gehuchten voor.

De oase-route - Bahariya

De eerst oase op onze woestijnreis is Bahariya. We logeren in tenten of hutjes aan de rand van de oase. We kiezen voor een hutje om te overnachten. Het hutje tocht een beetje en dat kan 's avonds vervelend zijn, want het kan in de woestijn hard waaien. Gelukkig ging de wind liggen als het donker werd.

De schedel hiernaast vonden we in de woestijn toen we een stukje gingen wandelen. Er lagen veel meer skeletten, sommige helemaal compleet. Ik denk dat de bewoners van de oase zieke dieren naar de woestijn brengen en ze daar afmaken om ziekteverspreiding te voorkomen.

In de oase zijn verschillende bronnen. De bronnen zijn van aangenaam warm tot veel te warm! Bij de camping was zo'n bron waar we 's avonds voor het slapen gaan nog even lekker opwarmden. De foto hiernaast en onder zijn genomen op een plek waar ook een bron is, maar die is veel te warm om in te badderen (hoewel een Egyptenaar ons toonde dat het wel mogelijk was!).

 

De oase-route - de Witte Woestijn

Na twee dagen Bahariya vertrokken we weer naar de volgende oase. Hier hielden we een lunchpauze in de Witte Woestijn. De bodem is van kalk en de uitstekende rotsen zijn door erosie afgesleten. Ik denk dat die uitstekende rotsen van marmer of iets dergelijks zijn. Het geheel is enorm wit en doet pijn aan je ogen. We hebben nog sporen gevonden van een grote kat. We hebben geen idee wat het precies is geweest, maar het moet de grootte hebben gehad van een panter. Dit konden we zien aan de grootte van de voet en de afstand tussen twee voetstappen. Zou het een wilde Nubische kat geweest kunnen zijn?


terug | homepage | kaart | verder