IN EN ROND CAÏRO

In Caïro kwamen we aan. We zijn een paar dagen in Caïro gebleven. In Caïro is het nationaal museum met alle kostbare schatten. Ten westen van de stad liggen de pyramides van Gizeh met de bekende Sfinx. Wat verder van de stad liggen de trappyramides van Koning Djoser.

Caïro - de stad

Heerlijk die chaos van een miljoenenstad. Veel getoeter om niks en lange rijen traag rijdende auto's. Niemand heeft haast en toch wil iedereen de eerste zijn! De smog daalt 's avonds neer over de stad. In de verte tornen de pyramides van Cheops en Chefren boven de grijze wolken uit. Zij zijn de enige die deze stad in de duizenden jaren hebben zien veranderen.

Caïro - de pyramiden van Gizeh met de Sfinx

De pyramides liggen vlakbij de stad. De woestijn begint plotseling en daar staan direct de pyramides. We zijn hier de tweede dag naar toe geweest. Ik ben in de pyramide van Chefren en de pyramide van Mykerions geweest. Binnen is het niet meer dan een lange gang met aan het eind een kamer. In Chefren ligt ook nog een tombe, maar veel is er niet te zien. Binnen in de pyramides is het erg warm. Dat komt door de enorme hoeveelheid bezoekers en door de constante belichting. Even lekker afkoelen is er dus niet bij!

De pyramides zijn machtig groot. Je vraagt je af: wie heeft dit ooit gebouwd?

Hierboven zie je links de pyramide van Cheops en rechts de pyramide Chefren. De pyramide van Chefren zie je ook nog eens links hiernaast en hieronder. De pyramide van Chefren heeft zijn volledige top nog en is 136,5 meter hoog.

De pyramide van Cheops is nu 137,2 meter hoog maar was in de oorspronkelijke staat 146,6 meter hoog.

Beide pyramides zijn gebruikt als steengroeves en daardoor een stuk afgebrokkeld.

Hieronder zie je naast de pyramide van Chefren nog een veel kleinere (62 m) pyramide. Dat is de pyramide van Mykerions.

 

Caïro - de Sfinx

De Sfinx kijkt naar de plek waar het sterrenbeeld 'leeuw' boven de horizon opkomt. Tussen de poten van de Sfinx staan mensen, dan heb je een beetje idee hoe enorm groot de Sfinx is! Het is jammer dat het gezicht van de Sfinx zo toegetakeld is.

De Sfinx is heel indrukwekkend.

 

Caïro - de trappyramide van Koning Djoser

De eerste dag zijn we naar de trappyramides van Koning Djoser geweest. Ze zijn indrukwekkend omdat ze een zeer oude beschaving uitstralen. De stenen die door het weer en door mensen afgebrokkeld zijn, liggen op de trap eronder waardoor het lijkt alsof de pyramide zijn schouders laat hangen van vermoeidheid.

Bij de pyramide wordt je constant aangesproken om een kamelentochtje te maken, een excursie te doen of op een steen te hakken, allemaal om geld natuurlijk.

En dan op weg in de bus naar de oases:


terug | homepage | kaart | verder