De oase-route - Dakhla

Dakhla is een grote oase met het middeleeuwse stadje Al-Qasr en de stad Mut.

Al-Qasr

Het stadje Al-Qasr is een doolhof van steegjes. Soms weet je niet zeker of je bij iemand binnenstapt of gewoon een steegje inloopt. Door de engte van de steegjes zal het er 's zomers vast lekker koel zijn. Na een half uur dolen werden we ontdekt door... een gids. We zijn rondgeleid en gebracht naar de gevangenis, annex bibliotheek, annex vergaderzaal, annex koffieshop annex ... of zou hij gewoon op alles 'ja' zeggen omdat hij geen woord Engels spreekt?

We hebben twee nachten geslapen in een bedoeïenkamp.

Op de tweede dag hebben we 's middags kameel gereden. Eigenlijk zijn het dromedarissen maar omdat die in het Engels 'camel' heten, noemt iedereen ze hier 'kameel', ik ook dus. De kameel wordt ook wel 'het schip van de woestijn genoemd', gelukkig word ik niet snel zeeziek.

Voorop ging de leider van de kamelen zodat alle kamelen zouden volgen, langzaam maar zeker. Boven op de baas van de kamelen zat de baas van de groep: Hans. Helaas voor Hans wilden de Egyptenaren vóór donker thuis zijn en dus moest er flink de pas in gezet worden. Hans zagen we telkens als klein stipje aan de horizon.

Op de foto hieronder zie je mij (met het witte t-shirt).

 

Mut

Mut is een leuk stadje. De foto die je hier ziet is van het arme gedeelte. Het arme gedeelte ligt op een heuvel en daaromheen liggen de beter wijken. Het oude/arme gedeelte is opgetrokken uit leem en de stenen zijn alleen in de zon gebakken. De stenen slijten daarom veel sneller en dat zie je overal. Heel veel huizen staan op instorten of zijn al ingestort.

Na twee nachten op naar Luxor. Halverwege Dakhla en Luxor heb ik een cactus geplant. Mocht je dus ooit nog een heel veld met dit soort cactussen tegenkomen tussen Dakhla en Luxor, dan ben ik degene die de eerste geplant heeft! Het bewijs zijn mijn initialen op de oudste.


terug | homepage | kaart | verder