In en rond Luxor - Karnak

Karnak is een tempelcomplex ten noorden van Luxor. Om elke hoek valt je mond weer open van verbazing. In Karnak is het echt genieten.

Karnak bestaat uit meerdere tempels die naast en over elkaar heen gebouwd zijn. De een nog groter dan de ander. Het oudste gedeelte staat in het midden. Als je Karnak van buiten naar binnen inloopt, loop je dus als het ware steeds verder de geschiedenis in.

Wat het meeste indruk op mij maakte, is de zuilengallerij die je hiernaast en onder ziet. Op de foto lijken ze minder indrukwekkend dan in het echt, maar geloof me: als je er staat voel je je erg klein. Het grappige van die zuilen is ook dat je je alleen gaat voelen. Loop je namelijk even van een groep mensen weg, dan verdwijnen ze vaak achter een zuil en zie of hoor je ze niet. Het lijkt op de foto alsof we alleen zijn maar tussen de zuilen lopen tientallen mensen.

 

Sommige wandbewerkingen zijn in de loop van de tijd vergaan en verweerd, maar velen zijn ook met al hun kleur bewaard gebleven. Hiernaast heeft een belangrijk (dus groot) persoon een groep onderdanen aan de haren vast.

Hier onder is een afbeelding van de enige vrouwelijke farao die er is geweest: Hatsjepsoet. De afbeelding is later weggehakt in opdracht van Toetmosis III omdat hij een hekel aan haar had.

Wat ik zo grappig vind, is dat in de wandbewerking Hatsjepsoet tegenover een man staat met een enorme erectie. Ik kan me dat nu toch niet voorstellen dat de koningin afgebeeld wordt pratend tegen de minister van buitenlandse zaken met een erectie.

 Deze foto hebben we vier keer! Al onze fototoestellen op een rijtje en kieken maar.

 

Naar Luxor of naar Thebe


terug | homepage | kaart | verder