IN EN ROND LUXOR

In Luxor is enorm veel te zien. Er zijn in Luxor en omgeving drie plekken die het bewonderen waard zijn.
Allereerst is er middenin de stad de tempel van Luxor. Deze is heel overweldigend en mooi.
Ten tweede kun je met de boot naar de overkant naar de westoever. De westoever wordt ook wel Thebe of de dodenstad genoemd. In Thebe liggen alle rostgraven van vroegere farao's en hun vrouwen.
Als laatste kun je naar Karnak, wat ten noorden van Luxor ligt. Dit enorme complex is een verzameling van tempels die in de eeuwen daar gebouwd zijn. Omdat alles te veel is voor één pagina heb ik drie pagina's gemaakt. Eén voor Luxor (deze), één voor Thebe en één voor Karnak.

In en rond Luxor - de stad

Luxor ligt aan de Nijl. Natuurlijk moet je daar een tochtje over maken met een heuse falukha. Achter de Nijl zie je de westoever liggen, Thebe.

De tempel van Luxor

Voor de tempel van Luxor is een lange laan met aan weerzijden een lange rij sfinxen. Deze laan liep oorspronkelijk tot aan Karnak. Aan weerszijde van de poort stonden twee obelisken en vier vlaggenmasten. De toegang wordt ook bewaakt door twee zittende figuren. Je voelt je verschrikkelijk klein als je door de poort loopt.

Alles is indrukwekkend. Alles is ook groot. De foto's spreken voor zich.

 

Een pilarengalerij wordt bewaakt door twee wachters. De pilaren steunden eerst een dun dak. Door de duisternis tussen de pilaren en de dikte van de pilaren voelde ik me klein en nietig. Die sensatie kun je nu nog steeds beproeven als je vroeg in de tempel bent en er dus bijna geen toeristen zijn.

Elke avond en middag lekker eten voor geen geld, vooral de falaffel was bij ons erg in trek. De lokale bevolking at overdag niet (althans niet zichtbaar) want het was Ramadam.

Hiernaast zie je mensen op straat eten tijdens de Ramadam. Ze zijn na zonsondergang naar een rijk iemand gegaan die traditiegetrouw elke avond na zonsondergang de tafel dekt voor de armen. Alles (eten en opruimen) gebeurt in ongeveer tien minuten!

Nog even een groepsfoto en dan op naar de Rode Zee. Het afscheid van Egypte is ingezet. Tot ziens!

Naar Thebe of Karnak


terug | homepage | kaart | verder