Bier brouwen

Bier brouwen is erg leuk. Het kan heel makkelijk, maar ook heel moeilijk. De makkelijke manier is gewoon een hoop rotzooi maken met vieze stroop waarvan je je niet kunt voorstellen dat het lekker bier wordt. De moeilijke manier kost heel wat meer tijd en het is moeilijker dus het kan ook verkeerd gaan.

Twee fases

Het bierbrouwproces bestaat uit twee fases. De eerste fase is het maken van biermout en de tweede fase is het vergisten van de biermout tot bier. Zorg tijdens het

hele proces dat je met schoon materiaal werkt. Alles goed schoonmaken met soda is meestal voldoende.

Leg dit blaadje neer

Fase 1: Biermout maken

Deze fase kun je overslaan door een blik biermout te kopen (zie het hoofdstuk hieronder). Biermout maak je door gerst te laten ontkiemen. Als alle gerst net is ontkiemd, laat je het geheel drogen en branden. Tijdens het ontkiemen worden de enzymen in het gerst geactiveerd en tijdens het branden worden de gerstekorrels gedeeltelijk gecaramelliseerd. Dit hele proces is ingewikkeld omdat je steeds de temperatuur en vochtigheid goed onder controle moet hebben, maar niet onmogelijk.

 

De gerst maal je en meng je met water. Dit verwarm je langzaam tot 70 graden. Nu wordt het zetmeel door de enzymen omgezet in suiker. Daarna filteren en koken met hop. Hoewel ik vroeger vaak voor de makkelijke manier ging maak ik tegenwoordig vaak bier met mijn leerlingen op de moeilijke manier. Wil je ook bier maken vanuit gerst dan heb je veel aan de opdracht die ik geef aan mijn leerlingen. De opdracht ligt op tafel in de studeerkamer. Je hebt wel een gratis wachtwoord nodig.

Leg dit blaadje neer

Biermout kopen

Zoals ik al schreef, kun je ook kant-en-klare biermout kopen en dat kan ik je zeker aanraden. Die blikken met biermout en de bijbehorende gist (een bierpakket) kun je gewoon kopen bij

bierhuizen of sommige drogisterijen. De prijs van zo'n pakket is ongeveer 10 euro en je krijgt er tussen de 9 à 20 liter bier van (resp. bier of pils). Je doet de stroperige biermout in een fles en voegt volgens recept water toe.

Leg dit blaadje neer

Fase 2: Biermout vergisten

Als je biermout hebt, is het proces verder zeer eenvoudig. Je voegt gist toe, sluit het geheel met een waterslot en laat het minimaal twee weken vergisten (de duur van het gistingsproces). Daarna giet je het geheel over in flesjes (beugelflesjes zijn ideaal), waarbij je ervoor moet zorgen dat je zo min mogelijk gist meeschenkt. Dit gaat het beste door een slang te gebruiken als hevel. Bij elk flesje

doe je een klein schepje suiker. Het gistingsproces zal zo weer op gang komen in het flesje, maar de CO2 kan niet ontsnappen en zorgt dus straks voor de belletjes in het bier. Sluit de flesjes af en zet ze op een matig warme plek. Na één week kunnen ze in de koelkast voor verdere rijping en vijf weken later kun je genieten van je eigen bier. In de tussentijd kun je een leuk etiket maken!

Leg dit blaadje neer